SEMPRONIANA, Barcelona

No hay duda. La cocina tradicional, bien elaborada, con buen producto de base y un sabor como “el de toda la vida» siempre apetece. Y, si encima es en un local, con la tradición y el confort que ofrece Semproniana, aún mayor garantía de éxito.

Opciones de menú pequeño, mediano y largo

La base de este restaurante, con más de 25 años de historia, es su alma mater, Ada Parellada, hija de restauradores al frente de restaurantes como la Fonda Europa, el 7 Portes o El Senyor Parellada, grandes clásicos de la historia de la gastronomía catalana. Su sueño, Semproniana (Granollers en romano, su ciudad natal) ofrece menús a buen precio. E incluso con opción a escoger la cantidad (“la talla”), según el hambre que tenga el comensal. Cómoda y agradable la sensación de comer “a medida”.

Con indicaciones específicas y variedad de platos sin gluten, sorprende y convence la explosión de huevo frito, el canelón relleno de butifarra negra (imprescindible), los macarrones del Cardenal (con sabor a los de la abuela de toda la vida), o el arroz venere con queso de Mahón. La oferta gusta a toda la família (son muchas las que abarrotan el local los fines de semana) y permite comer muy bien a muy buen precio.

Ada es una chef imprescindible en la historia de la gastronomia en Catalunya que complementa su “chiringuito”(como a ella le gusta llamar a su restaurante) con talleres, actividades, jornadas y ofertas culturales de toda índole. Un puro nervio al frente de una cocina honesta, clara y con una clara pretensión: dejar a gusto al comensal.

Si no lo conocéis, no dejéis de visitarlo. Se trata de un restaurante que hay que conocer y apto para todas las edades.


SEMPRONIANA, Barcelona

There’s no doubt: traditional, well-made cuisine with good base products and flavors that “we all know and love” is always appealing. And if it’s also an establishment as traditional and comfortable as Semproniana, it’s an even stronger guarantee of success.

Small, medium and long tasting menus

The heart and soul of this restaurant, with more than 25 years of history, is Ada Parellada, daughter of the restaurateurs responsible for establishments such as Fonda Europa, 7 Portes and El Senyor Parellada, great classics in the history of Catalan cuisine. Her dream, Semproniana (the Roman name for Granollers, her hometown), offers daily menus at a good price. And diners even have the option of choosing the quantity (“the size”), depending on how hungry they are. This “customized” eating concept is convenient and enjoyable.

With specific guidelines and a variety of gluten-free dishes, the menu surprises and delights us with options such as fried egg explosion, black sausage cannelloni (a must), “macarrones del Cardenal” (that tastes like your grandma used to make it), and black rice with Mahón cheese. There’s something to please everyone in the family (and the place is jam-packed with them on the weekends), and you can eat very well for a very good price.

Ada, an indispensable chef in Catalonia’s culinary tradition, complements her “snack bar” (as she likes to call her restaurant) with workshops, activities, conferences and cultural events of all kinds. She’s a real firecracker who runs a simple, straightforward kitchen with a clear objective: to please the diner.

If you’ve never eaten there, be sure to visit. It’s a restaurant you can’t miss, recommended for all ages.