AÜRT, Barcelona

Menú degustación cerrado. En el hall del hotel Hilton Diagonal Mar. 1 Estrella Michelin.

Meses esperando, tras una visita fallida por el confinamiento. @aurtrestaurant es el fenómeno de la temporada en Barcelona. Todos hablan de él, de su sencillez, de su cocina, de la evolución de aquel joven que en 2010 recogía la primera estrella para Capritx, el evolucionado local de su familia en Terrassa, dónde vivió sólo y con pocos recursos el origen de su pasión, hasta hoy, cuando justo 10 años después ha recogido la primera estrella para Aürt.

De visita obligada a quien quiera saber qué, como y quién mueve la tendencia gastronómica en la Ciudad Condal, @arturmartinez_aurt ofrece una propuesta que resume la traducción de la palabra que le da nombre: impacto buscado contra algo. Así se presenta el menú, una perfecta combinación entre la técnica y la tradición, la muestra de las raíces arraigadas a nuestro pasado pero con vistas al futuro. Exotismo de proximidad, el recuerdo de sabores de allí sin salir de aquí….

Destacar Artur que el cuidado y la búsqueda de la cocción y preparación del producto les lleva a realizar un menú absolutamente apto para celíacos. Sin hidratos, sin lactosas, sin exceso de azúcar, con aceites extraídos de la propia esencia de la grasa del producto, con base dual para cada plato: 2 ingredientes como base.

Puerro con mayonesa de jengibre, delicado. Tartar-a de sepia, delicioso. Ostra y apio, refrescante. Royal de cebolla, excelso. Salmorejo de gamba roja, sorprendente. Presa ibérica con quinoa, sugerente. Salmonete a la brasa, convincente. Arroz de pollo, increíble. Pato con nabos, único… El menú discurre ante los ojos del comensal. Acabado y explicación ante la impecable cocina-barra que sirve de conexión equilibrada e interesante entre el comensal y el chef. Y sus ayudantes, llegados también desde el Capritx de Terrassa.
 
Seleccion de quesos catalanes cuidada y justificada. Explosión final de postres a la altura.
 

Sigue contándonos Artur que pretende rehacer la carta de vinos, quedarse con la mejor selección nacional. Todo tiene un porque en Aürt. Lo tiene claro y lo transmite. Dice que es hiperactivo, eso justifica la impuntualidad de la que se le “acusa». Se despide, se ha olvidado de comer…le queda aún una visita al @elbuengustodesde1952 y volver para el servicio nocturno. Verlo es vivirlo y sentarse a la barra de Aürt una experiencia imprescindible.


Closed tasting menu. In the lobby of the Hilton Diagonal Mar hotel. 1 Michelin star.

There were months of waiting, after having to cancel a reservation because of the lockdown. Aürt (@aurtrestaurant) is this season’s phenomenon in Barcelona. Everyone is talking about it: its simplicity, its cuisine, the evolution of the young chef, who got his first Michelin star 2010. That was at Capritx, his updated version of the family restaurant in Terrassa, where he lived alone with limited resources and saw his passion emerge and develop. Now, just 10 years later, he has picked up the first star for Aürt.

It’s an absolute must for anyone who wants to understand what, how and who is setting culinary trends in Barcelona. Artur Martinez (@arturmartinez_aurt) serves food that encapsulates the word that is the restaurant’s namesake, meaning to hit abruptly against something. The tasting menu is a perfect combination of technique and tradition, revealing our rooted past while setting its eye on the future. It’s the exoticism of proximity, offering the memory of far-flung flavors without going anywhere.

Artur tells us that his careful search for the right way to cook and prepare each product has resulted in a menu that is totally gluten-free. There are no carbohydrates, dairy products, or excess sugars. He uses oils extracted from the fat that naturally appears in the ingredients. Each dish is conceived around a base of two components.

The leek with ginger mayonnaise is delicate. The cuttlefish tartar-A is delicious. The oyster and celery is refreshing. The onion royale is sublime. The red shrimp salmorejo is surprising. The Iberian pork presa with quinoa is intriguing. The grilled red mullet is persuasive. The chicken rice is incredible. The duck with turnips is unique. The menu is a feast for the eyes, with dishes finished and explained in front of the impeccable kitchen-bar, which creates a balanced and interesting connection between diner and chef (and the other cooks, who also came from Capritx in Terrassa). ,

There is a careful and befitting selection of Catalonian cheeses followed by a dessert plate that does not disappoint.

Artur goes on to tell us that he intends to revamp the wine list to feature the best of Spain. Everything has a reason at Aürt, that much is clear. He describes himself as hyperactive, attempting to explain the lack of punctuality he is “accused” of. Then he says goodbye; he’s forgotten to eat lunch. He still has to go to El Buen Gusto (@elbuengustodesde1952) and be back in time for the dinner service. Seeing is believing and sitting at the bar at Aürt is an essential experience.