ORIGEN de Nandu Jubany, Hotel Hermitage Spa, Andorra

Sin duda, Nandu Jubany es uno de nuestros chef estrella. Y de nuestros favoritos… Su sencillez, la excelencia de sus preparaciones, su tradición culinaria de producto y proximidad… Y, además de gran profesional, una estupenda persona, humilde, trabajadora y lleno de energía, virtud que comparte con Anna Orte el otro gran pilar del éxito de su cocina y su trabajo.

Aprovechando un fin de semana de relax y desconexión en el maravilloso Sport and Spa Hotel Hermitage nos dejamos llevar por el menú degustación que propone en Origen, uno de los restaurantes del Hotel. Proponen un recorrido parecido al que se ofrece en el restaurante Can Jubany, casa madre de la cocina del catalán. Y será el entorno, salvaje, agreste, puro o la calidez que emana desde la cocina abierta al comensal, pero conquista y satisface.

Agrada abrir boca con su aceituna arbequina, maravilla recoger las verduras de la tierra que propone como entrante y seduce con uno de los mejores canelones que he probado, el de pollo de payés con crema de perrochicos. El tuétano a la brasa con steak tartar y patatas soufflées es de esos que se guardan en la memoria durante mucho tiempo, así como el arroz cremoso que finaliza un ágape cálido, consistente, lleno de excelencia del producto y clavadas cocciones. Mención aparte merece la coca de foie con manzana caramelizada, para mí el plato estrella con el punto perfecto de crujiente, meloso y dulce…¡una delicia!

Sólo la visita a Origen vale la pena pero, además, el hotel ofrece al huésped la posibilidad de comer o cenar en Koy Hermitage, hermano del Koy Shunka barcelonés bajo la dirección de su chef Hideki Matsuhisa. Y darse un buen masaje en el Sport Wellness Mountain Spa, bajo las impresionantes y nevadas montañas a 1.850 metros de altitud. Lo dicho, una escapada llena de oxígeno y relax además de buena gastronomía y calidez. ¡Una delicia!


ORIGEN by Nandu Jubany, Hotel Hermitage Spa, Andorra

Without a doubt, Nandu Jubany is one of our star chefs; as well as one of our favorites. The simplicity, the excellence of his preparations, his culinary tradition that unites product and proximity… And the fact that he is a great professional, a wonderful person, humble, a hard worker, and full of energy, a virtue that he shares with Anna Orte, the other great pillar of success behind his cuisine and work.

Taking advantage of a weekend dedicated to relaxing and disconnecting at the marvelous Sport and Spa Hotel Hermitage , we let ourselves be seduced by the tasting menu at Origen, one of the hotel’s restaurants. The proposal is similar to the one offered at Can Jubany, that flagship of Catalan cuisine. And whether it is the surroundings – wild, rugged, pure – or the warmth that emanates from the open kitchen, (the experience) both conquers and satisfies.

It is delightful to whet your appetite on his Arbequina olive, marvelous to savor the locally-harvested vegetables that he proposes for the appetizers, and to be seduced by one of the best cannelloni I’ve ever tried, made with free-range chicken and St. George’s mushroom cream. The charcoal-grilled bone marrow with steak tartare and souffléed potatoes is one of those dishes that you remember for a long time to come, as is the creamy rice that signifies the end of a warm and consistent feast marked by excellent produce and perfectly-cooked dishes. The coca with foie gras and caramelized apples deserves a special mention. With the perfect combination of crispness, creaminess and sweetness, this was my favorite dish. Delicious!

A visit to Origen makes the trip well worth it on its own, however the hotel also offers guests the chance to eat lunch or dinner at Koy Hermitage, the brother restaurant of Barcelona’s Koy Shunka, under the leadership of its chef Hideki Matsuhisa. You can also get a good massage at the Sport Wellness Mountain Spa, in the shadow of the impressive and snowy 1,850-meter peaks. All in all, a getaway filled with oxygen and relaxation, in addition to good gastronomy and warmth. Delectable!